Sourcemined
Planet Zoo 2
AnimalVerified on build 25971395

Long-Eared Owl

The long-eared owl (or Asio otus), also known as the Northern long-eared owl, lesser horned owl, or cat owl, is a medium-sized owl found across much of Europe, Asia, North America, and parts of North Africa. It inhabits woodlands, forests and dense thickets, often near open grasslands or meadows where it can hunt small mammals such as voles and mice.

The long-eared owl has tall, upright ear tufts, orange eyes and mottled brown plumage.

Females are typically larger than males, at a height of 27cm to 40cm and a wingspan of 90cm to 100cm and weight of 260g to 435g. Males are 25cm to 37cm tall, have a wingspan of 84cm to 95cm and weigh between 220g and 305g.

Asio otus

Habitat needs

Land
250 m²
+50 m² per additional adult
Flight
50 m²
+40 m² per additional adult
Shelter
5 m²
per animal
Temperature
-14–36 °C
tolerable variance 5 °C below, 5 °C above
Plant cover
30%–100%
Group
1–2
mixed: up to 1 male, 1 female
Barrier
Grade 2
1 m high

Space is stored as a minimum plus an amount per additional adult; the game's help adds that juveniles don't count. Plan a mixed habitat in the habitat planner.

Terrain

TerrainMinimumMaximum
Coarse Sand0%5%
Rock0%20%
Soil20%90%
Grass10%80%
Waterlogged0%40%

Share of the habitat's terrain.

Barriers with resistance grade 2 or higher 14

At least 1 m high. No water barrier. Grades are the ones the game's barrier tooltips state.

Enrichment it uses 6

Enrichment target: toys 100 + 100 per additional adult; feeders 10 + 5 per additional adult.

Food, life and breeding

Food
Rodents + Meat Cuts
Food / drink amount
3 / 2.5
Food cost, grade 1 / 2 / 3
$264 / $368 / $368
Feeders
Food Tray - Large, Food Tray - Small, Skittle Feeder, Bamboo Feeder, Perch Feeder
Lifespan
10–13 yr
Mature / prime / old / elderly
1 yr / 3 yr / 6 yr / 9 yr
Gestation / between births
0 yr / 1 yr
Litter
2–4
Fertility
0.3
Mating system
Monogamous
Breeds in
Spring
Nest
Cup medium
Dominance
Age-based hierarchy in communal non-breeding roosts
Ecosystem roles
Predators, Aerial Foragers
Wild population
2,200,000 - 3,700,000
Guests flee if it escapes
Yes

For most of the breeding season, long-eared owls are territorial and solitary, with pairs viciously defending their nesting areas from other owls. However, outside of the breeding period, they often gather in communal roosts in groups of up to 20 owls. These communal roosts offer protection from predators, shelter from harsh weather and help the owls find good hunting areas nearby.

Overview

Scientific name
Asio otus
Class
Aves
Conservation status
Least Concern
Biome
Taiga, Temperate, Wetlands, Grassland
Continent
Asia, Europe, North America, Africa
Content
Base game

More Taiga habitat animals 7